Acne

Acne definieras av pustler = variga "finnar", bölder röda, ofta ömma, comedoner ="pormaskar" ,både vita och svarta, ofta ärftligt, Acne kan vara väldigt smärtsamt, klia och påverka livet negativt på många sätt! Tänk på det om du är förälder till ett barn/tonåring med acne.
https://usercontent.one/wp/www.johanna-fesse.se/wp-content/uploads/2022/07/pexels-cottonbro-3693192-scaled.jpg?media=1661153244
https://usercontent.one/wp/www.johanna-fesse.se/wp-content/uploads/2022/07/andas.jpeg?media=1661153244
Många med acne är stressade över tillståndet vilket kan förvärra det, därför kan det vara bra att göra avslappningsövningar. Acne beror ofta på hormonförändringar, och förvärras av stress, felaktig ansiktsvård, dålig kost, pillande och klämmande. Försöka komma ihåg på när det började, vad hände då? Kanske har du börjat med någon medicin, satt in spiral, slutat med p-piller, varit gravid, ändrat dina matvanor och fått obalans i tarmen. Fråga dig själv allt du kan komma på, skriv gärna dagbok under någon månad eller två för att på så sett se om det finns ett mönster, kanske förvärras tillståndet innan mens eller stress inför tenta, oro, eller har du ätit riktigt dåligt under en vecka? Finns hår i området? Det kan vara så att det du ser är inflammerade hårsäckar - follikulit? Även om det beror på arv kan vi faktiskt påverka väldigt mycket, samma sak om det är en ungdomsacne. Fota gärna och se förbättringar, det är så lätt att glömma hur det från början såg ut. Ha inte bråttom, Har du någon som kan stötta dig? GE INTE UPP!
Rengöring. Tillskott av a-vitamin som främjar läkning, vitamin B5 och zink som gynnar immunförsvare toch omega 3 som är antiinflammatorisk. Även probiotika kan vara bra, kosten är viktig här, undvik all typ av skräpmat och sockerrik föda. Detox med hjälp av sk greens kan ge fina resultat. Byt ansiktshandduk och örngott ofta! Se acnepaket i Vackra Klaras shop.
https://usercontent.one/wp/www.johanna-fesse.se/wp-content/uploads/2022/07/pexels-ready-made-3850763-scaled.jpg?media=1661153244
Det finns tyvärr inget färdigt recept, vi fungerar alla olika så ibland får man testa sig fram lite och som sagt ge det tid. Det finns acnemediciner, men då får man räkna med biverkningar. Kläm inte själv, försök att inte peta i ansiktet mer än nödvändigt och använd INTE uttorkande produkter!!
Funderingar: Hade dina föräldrar acne? Vilka hudvårdsprodukter använder du? Jobbar du? Isf med vad? Sitter du framför en bildskärm hela dagarna kan det påverka huden negativt, ett ansiktsspray några gånger om dagen kan ibland hjälpa. Stressnivå, mediciner, toalettbesök regelbundet, alkoholvanor, rökning, kost. Be någon titta på dig i din vardag, pillas det i ansiktet? Ofta gör man det omedvetet.